Yemeklerin miktarı ve sıklığı kedinin yaşına, sağlığına ve tercihine bağlıdır. Onu çok beslerseniz şişmanlayacaktır. Fakat çok az veya yanlış mama ile beslemek sağlığını korumayacaktır. Ancak düzenli beslenme rutinleri oluşturarak kedinize yardımcı olabilirsiniz. Kedinizi beslediğiniz mamanın eksiksiz ve dengeli olması gerekse de onu ne sıklıkla beslemeniz gerektiğinin basit bir cevabın olmadığıdır.
Yaş Durumu
Yavru kediler vücut ağırlıklarına göre yetişkin kedilerden daha çok beslemeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle gün boyunca daha sık beslenmeleri gerekir. 6 aya kadar yavru kedi günde 3 öğün yemek vermek gerekir. 6 aylıktan olgunluğa kadar çoğu kedi günde 2 kez beslenmesi yeterli olacaktır. Kedi yetişkin olduğunda (yaklaşık bir yaşında) çoğu zaman günde 1 veya 2 kez beslenmesi uygundur. Kediler yetişkinliğe ulaştığında, sağlıklı oldukları ve farklı beslenmeleri için bir nedene işaret eden herhangi bir hastalık problemi olmadığı sürece günde 1 kez beslenmesi yeterlidir. Yedi yaş ve üstü yaşlı kediler aynı beslenme rejimini sürdürmelidir.
Kedinizin Sağlığı Önemlidir
Kediniz şeker hastalığı gibi bir sağlık sorunundan muzdarip ise insülin ne zaman verildiğine bağlı olarak onu beslemeniz gerekir. Kedinizin hipertiroidizmi varsa her zaman yemek isteyebilir. Tedavi edilebilir bir sorunsa onu tedavi edin ve ardından kedinizi normal şekilde besleyin. Bir kedi yaşlandığında dişleri bozulabilir veya kuru mama çiğnemeyi zorlaştıran diş eti hastalığı gelişebilir. Bu noktaya gelirse, onlara konserve yiyecekler verin veya daha küçük boyutlarda kuru yiyecekler verin. Ayrıca kuru mamayı ezebilir ve çiğnemeyi kolaylaştırmak için suyla ıslayabilirsiniz.
En İyi Yemek Türü?
Birçok kedi sahibi kedilerine yalnızca kuru mama verir. Tam ve dengeli olduğu sürece kuru mama yeterlidir. Kuru mama, konserve kedi mamasından daha ucuzdur ve daha uzun süre taze kalır. Yalnızca kuru mama yiyen kedilere, özellikle idrar yolu tıkanıklıkları geliştirmeye yatkınlarsa bol miktarda içilebilir su sağlanmalıdır. Tüm kediler için taze, temiz suyun sürekli olarak bulunması önemlidir.
Konserve kedi mamasının %70-80’i sudur ve kuru mamaya ek olarak veya yerine beslenebilir. Bazı kediler konserve yiyecekleri daha lezzetli bulabilir. Bu kediler, yiyeceğe serbestçe erişmelerine izin verilirse çok fazla tüketebilirler. Elbette bu kuru gıdalarda da olabilir.
Yiyecek porsiyonlarının fazla olması sadece insanlar için bir sorun değildir. Evcil hayvan maması etiketlerindeki besleme talimatları ortalama bir kedinin ihtiyaçlarına dayandığından, kedinizin ihtiyaçları ortalamanın altında ise gereğinden fazla besliyor olabilirsiniz. Kedinizi kuru mamayla beslerseniz, onu belirli öğün zamanlarında ölçülü miktarlarda ona sağlayabilirsiniz. Kuru mamalar ayrıca, yemekleri daha çekici hale getirmek için az miktarda konserve mamalarla karıştırılabilir.
Kendi kendini kontrol eden kedi için serbest kuru mama kabul edilebilir, ancak bazı kediler atıştırmayı sever ve onlar için serbest beslenme ekstra kilo olabilir. Bir kedi kilosunu koruyabiliyorsa serbest beslenmede sorun yoktur. Kedinizin serbest beslenmesi için dışarıda bırakılan kuru mamanın taze olması gerekir, bu nedenle her gün yeni mama sağladığınızdan emin olun. Serbest beslenme işe yaramazsa ne kadar yediklerini kontrol etmeniz gerekir.
Eğer seçici bir kediniz varsa, ara sıra yiyecekleri değiştirmek, onun yalnızca tek bir diyete bağımlı kalmasını engelleyebilir.
Programınızı Düşünün
Kedinizi ne sıklıkla besleyeceğiniz, günlük rutininize de bağlı olabilir. Çocuklar okula giderken veya kendiniz işe giderken sabahlar telaşlı olabilirsiniz. Bu koşullarda kedinizi beslemek, daha sessiz ve daha az meşgul olduğunda akşamları daha kolay olabilir. Akşamları çok koşuşturuyorsanız, herkes uyanmadan kedinizi sabah besleyin. Kendiniz ve kediniz için işe yarayan bir program bulun ve tutarlı olmasını sağlayın.
Çok kedili bir evde yemek için çağrıldığında tüm kediler otomatik olarak gelmeyebilir, bu da her zaman dışarıda bırakılmadıkça bazılarının yemesini zorlaştırabilir. Diğer kediler, yiyecek her zaman mevcut olduğunda çok fazla yiyebilir. Onları ayrı ayrı veya evin farklı yerlerinde besleyebilirsiniz.