En sağlıklı kedi bile ara sıra kusmaya meyillidir. Çoğu durumda, yeni bir halı üzerinde oluşan lekeyi temizlemek için gereken çaba dışında endişelenecek hiçbir şey yoktur. Ancak kediniz yakın zamanda yediği her şeyi sık sık öğürüp kusarsa, endişelenmek için bir neden vardır ve veteriner hekimi ziyaret etmek kesinlikle doğrudur.
Bir kedinin herhangi bir kalıcı sorun olmaksızın haftada bir veya iki kez tüy kusması alışılmadık bir durum değildir. Kedinin midesinden bağırsaklara geçen bir madde, yaşamı tehdit eden bir tıkanmaya neden olabileceğinden, kedi ara sıra tüy yumağı çıkarmazsa ciddi bir komplikasyon meydana gelebilir.
Sıklıkla teşhis edilen diğer kusma nedenleri arasında zehirli bitkilerin yaprakları, bozulmuş kedi maması, insan ilaçları, iplik parçaları, insan gıdaları (ör. çikolata veya soğan) gibi maddelerin yutulması yer alır. Bir kedinin evde karşılaşabileceği birçok yabancı madde vardır.
Kedi kusmasının diğer nedenleri arasında şunlar bulunur: İç parazitler; kabızlık, yangısal bağırsak hastalığı veya yutulan bir yabancı cisme bağlı tıkanma gibi çok çeşitli mide bağırsak rahatsızlıkları, sindirim sisteminde iyi huylu veya kanserli büyümelerin varlığı ve diyabet, böbrek hastalığı ve hipertiroidizm gibi çok çeşitli metabolik hastalıklardır.
Nedeni ne olursa olsun kedilerde uzun süreli kusma vakaları, genellikle damar içi veya deri altı sıvı tedavisini içeren destekleyici sağaltıma ihtiyaç duyar ve kusma durduktan sonra kedi hafif, kolay sindirilen bir diyetle beslenir. Bazı metabolik hastalıklarda kusmayı durdurmak için kusma önleyici bir ilaç verilebilir. Elbette spesifik tedavi tanıya bağlı olacaktır. Parazitler, antiparaziter ilaçlar tarafından kontrol altına alınır. Toksisiteler uygun panzehirler veya destekleyici terapi ile tedavi edilecektir.
Şüpheli enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir ve metabolik hastalıklar, hastalığa yönelik tedavi edilir. Yabancı cisimlerin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir ve eğer tümöral bir durum ise kemoterapi ve operasyon denenebilir. Kedilerde yaygın bir hastalık olan yangısal bağırsak hastalığı diyet tedavisi, antibiyotikler ve/veya steroidlerle tedavi edilir. Bazı kedi sahipleri kusmanın kedi davranışının normal bir parçası olduğunu düşünse de durum aslında öyle değildir. Haftada birden fazla kez kusan kediler mutlaka veteriner hekime götürülmelidir. Eğer rutin bir şekilde kusma meydana geliyorsa (haftada birden daha az sıklıkta bile olsa) araştırılmalıdır.
Kedilerde İshal
Kedilerde, anormal derecede sık, sulu, bazen garip renkli (gri veya sarı) ve alışılmadık şekilde kötü kokulu ishal görülebilir. Çoğu durum diyetle düzeltilebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda ishal, muhtemelen yaşamı tehdit eden bir durumun göstergesi olabilir.
Çok çeşitli rahatsızlıklar, dışkının sindirim sisteminde çok hızlı hareket etmesine neden olabilir. Bu, besinlerin, suyun ve elektrolit adı verilen kimyasalların yetersiz emilmesine neden olur. Bu meydana geldiğinde, hayvanın bağırsak hareketleri sık ve belki de kontrol edilemez olabilir ve dışkı yumuşak, sulu ve muhtemelen mukus veya kanla kaplıdır.
Durum kısa süreli, kolaylıkla tedavi edilebilir ve nihayetinde zararsız olabilir. Ani diyet değişiklikleri sonucunda ortaya çıkabilir. Benzer şekilde, stresli bir durum (uzun bir otomobil yolculuğu veya hafta sonu bir veteriner kliniğinde kalma) kısa süreli ishale neden olabilir. Sindirim sistemleri katı yiyeceklerin verilmesine uyum sağladığından yavru kediler yüksek risk altında olabilir.
Uzun süreli veya tekrarlayan ishal nöbetleri, hiperaktif tiroid bezi, böbrek veya karaciğer hastalığı, nörolojik anormallik, viral enfeksiyon, bağışıklık sistemi anormalliği gibi kaynakları bağırsak yolunun dışında olan ciddi bir altta yatan durumu da (panlökopeni veya lenfoma) gösterebilir.
Eğer bir kedinin davranışları, iştahı normalse bir veya iki günlük ishalin önemi yoktur fakat davranış değişikliği, halsizlik iştahsızlık olan ishallerde bir veya iki gün sürse bile veteriner hekime başvurulmalıdır. Hasta sahipleri ishal durumlarında kendileri tedavi denememelidir.