YABANİ HAYVAN HASTALIKLARI
Genel Bilgiler
Yabani Hayvan Hastalıkları AnaBilim Dalı 20.04.2021 tarihinde Prof. Dr. H. Özlem NİSBET’in AnaBilim Dalı Başkanlığını yürütmek üzere görevlendirilmesiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüsü içerisindeki Veteriner Fakültesi Eğitim-Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya başlamıştır.
Günümüzde Türkiye 120 memeli, 465 kuş, 130 kadar sürüngen, 400’e varan balık türüyle yaban hayatı çeşitliliği açısından çok zengindir. Samsun sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak Deltası, 1998 yılında “Ramsar Alanı” içine giren, “Uluslararası öneme sahip alan” özelliği taşıyan ve bu özelliği ile Karadeniz Bölgesi’ndeki tek sulak alandır. Deltada bugüne kadar 350 civarında kuş türü saptanmıştır. Yaban hayvanı populasyonunun bu kadar yoğun olduğu bölgemizde kliniklerimize de çok fazla sayıda yaralı, hasta veya bakıma muhtaç olarak getirilmektedir. Yaban hayvanı hasta potansiyelinin artması ve ülke genelinde yaban hayvanı konusunda tecrübeli veteriner hekim ihtiyacının artması sonucunda fakültemiz bünyesinde “Yabani Hayvan Hastalıkları AnaBilim Dalı” nın kurulmasına karar verilmiştir.
Çalışma Konuları ve Alanları
Anabilim Dalımız sadece yaban hayvanlarının cerrahi, dahili ve doğumla ilgili hastalıklarının tedavisini değil aynı zamanda rehabilitasyonlarını, zoonoz hastalıklarla mücadeleyi, yaban hayatı ile ilgili koruma, geliştirme, iyileştirmeyi, biyoçeşitlilik konularında da bilgi sahibi olan Veteriner Hekimleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Yabani Hayvan Hastalıkları AnaBilim Dalı, bilimin kavranmasının yanı sıra bu alanın alt dalları ile ilgili olarak belirli bir alanda bağımsız araştırma yapma becerisini ve bu alana yeni bilgi üretme kapasitesini destekleyecek bir eğitim planlanmıştır.
Yabani Hayvan Hastalıkları Ana Bilim Dalı Akademik Personeli