Yangısal bağırsak hastalığı, sindirim sistemi kanalının kronik olarak tahriş olduğu ve yangılandığı bir durumdur. Yangı hücreleri gastrointestinal kanalının duvarlarına sızar, onları kalınlaştırır ve gastrointestinal kanalın uygun şekilde sindirme ve emme yeteneğini bozar. Her yaştaki kedi yangısal bağırsak hastalığından etkilenebilir, ancak hastalık genellikle orta yaşlı ve yaşlı kedilerde görülür.
Kedilerde yangısal bağırsak hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte mevcut kanıtlar, bağışıklık sistemi, diyet, bağırsaklardaki bakteri popülasyonu ve diğer faktörler arasındaki karmaşık anormal etkileşimden kaynaklandığını göstermektedir. İnsanlarda ve köpeklerdeki yangısal bağırsak hastalığı ile benzerliklere dayanarak, bağışıklık sisteminin genetik anormalliklerinin de yangısal bağırsak hastalığında rol oynadığı düşünülmektedir.
Yangısal bağırsak hastalığı, sindirim kanalının bölgesine ve ilgili yangı hücreleri tipine bağlı olarak farklı biçimler alabilir. Mide yangılıysa bu duruma gastrit denir. İnce bağırsak yangılıysa buna enteritis denir, kolon (kalın bağırsak) yangılıysa buna kolitis denir. Lenfositik plazmasitik enteritis olarak adlandırılan yangısal bağırsak hastalığının en yaygın formu, ince bağırsağı istila eden lenfositleri ve plazma hücrelerini içerir. Eozinofiller, kedi yangısal bağırsak hastalığında yer alan başka bir hücre türüdür. Bu hücreler eozinofilik gastroenteritte olduğu gibi, ara sıra baskın hücre tipi olabilirler, ancak daha yaygın olarak karışık yangı hücre popülasyonunun bir parçasıdırlar. Yangısal bağırsak hastalığının daha az yaygın iki formu, nötrofilleri içeren nötrofilik yangısal bağırsak hastalığı ve makrofajları içeren granülomatöz yangısal bağırsak hastalığıdır.
Klinik Belirtiler
Kedi yangısal bağırsak hastalığının yaygın belirtileri arasında kusma, kilo kaybı, ishal, kanlı dışkı, halsizlik ve iştah azalması bulunur. Bu belirtiler ciddiyet ve sıklığa göre değişebilir. Baskın belirtiler, GI kanalın hangi bölümlerinin etkilendiğine bağlıdır. Örneğin, mide veya ince bağırsağın daha yüksek bölgeleri yangılanırsa kedi kronik kusma yaşayabilir. Kolon yangılanırsa dışkıda kan olsun veya olmasın ishale neden olma olasılığı daha yüksektir.
Teşhis
Kedilerde yangısal bağırsak hastalığı teşhisi koymak, kapsamlı bir muayene gerektirir çünkü yangısal bağırsak hastalığının birçok belirtisi diğer hastalıklarda da yaygın olarak görülür. Veteriner hekiminiz muhtemelen metabolik hastalıkları, FeLV, parazitik veya bakteriyel enfeksiyonları, hipertiroidizmi ve bazı kanser türlerini kontrol etmek için kan sayımı, dışkı muayeneleri, röntgen veya abdominal ultrason önerecektir. Bir kanser türü olan bağırsak lenfomasını yangısal bağırsak hastalığından ayırt etmek özellikle zor olabilir. Yangısal bağırsak hastalığında bu vitaminlerin GI kanalından emilimini engelleyebileceğinden, kanda B12 vitamini ve folat seviyeleri ölçülebilir. Gıda alerjisini elimine etmek için hipoalerjenik bir gıda denemesi de yapılabilir.
Kedilerde yangısal bağırsak hastalığının kesin teşhisi, bağırsak veya mide biyopsisi ve mikroskopa değerlendirilmesini gerektirir. Yangısal bağırsak hastalıklı bir hastanın bağırsak duvarında artan sayıda yangı hücreleri olacaktır. Bulunan hücre türleri, hangi tip yangısal bağırsak hastalığının mevcut olduğunu gösterecek ve tedaviye rehberlik edecektir. Gastrointestinal biyopsiler, endoskopi veya abdominal cerrahi ile yapılabilir. Endoskopi daha az invaziv bir prosedürdür, ancak karaciğer veya pankreas hastalığından da şüphelenilen hastalara operasyon önerilebilir, böylece bu organlara da biyopsi yapılabilir. Hem endoskopi hem de cerrahi biyopsi genel anestezi gerektirir ve bu testleri yapıp yapmamaya karar verirken ilişkili riskler dikkate alınmalıdır.
Tedavi
Tedavide eğer yakın zamanda yapılmadıysa genellikle bağırsak parazitlerinin tedavisi ve ilk adım olarak diyet değişikliği ve çeşitli ilaçların kombinasyonu önerilir. Kedilerde yaygın bir hastalık olan yangısal bağırsak hastalığı diyet tedavisi, antibiyotikler ve/veya steroidlerle tedavi edilir. Tek bir en iyi tedavi yoktur. Bu nedenle veterinerinizin en iyi tedaviyi belirlemek için birkaç farklı diyet veya ilaç kombinasyonunu denemesi gerekebilir.
Diyet
Diyet alerjenleri yangısal bağırsak hastalığının rol oynayabileceğinden, veteriner hekiminiz hipoalerjenik diyetler kullanarak bir gıda denemesi önerebilir. Bu diyetler, kedinin daha önce hiç yemediği protein veya karbonhidrat kaynaklarını içerir. Tavşan, ördek veya geyik eti bazlı diyetler ilk seçimlerdir. Hipoalerjenik bir diyetle semptomlar düzelmezse kediniz lif bakımından yüksek, yağ oranı düşük ve kolayca sindirilebilir diyetlerden yararlanabilir. Diyet değişikliğinden sonra kedilerin iyileşmesi birkaç hafta veya daha uzun sürebilir. Herhangi bir gıda denemesi sırasında, sofra artıkları, aromalı ilaçlar ve ödüller dahil diğer tüm gıda kaynakları ortadan kaldırılmalıdır.
Yangısal bağırsak hastalıklı kedilerin klinik belirtiler çoğunlukla kontrol altına alınabilir, uygun yönetimle semptomlar azaltılabilir. Hastalığı kontrol altında tutmak, diyet ve ilaç tedavilerine sıkı bir şekilde uymayı gerektirir. Veteriner hekim ve sahibinin dikkatli bir şekilde hastaları izlemesi de kritiktir, böylece hastalığın tekrarlaması değerlendirilebilir ve uzun süreli ilaç dozları ayarlanabilir.