Ailenize yavru köpek dahil etme fikri inanılmaz derecede heyecan vericidir. Çoğu hayvan sahibi, onları koşulsuz seven, daima yanında olan ve sadık bir arkadaşa sahip olmanın yaşamlarına neşe getirdiğini kabul eder. Bunun yanı sıra, köpek sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektirir ve üzerinde düşünmeniz gereken bir karardır. Sahiplendiğiniz hayvan yıllarca sizinle birlikte olacak ve bu nedenle ilk defa köpek sahibi olacaksanız, sahiplenmeye karar vermeden önce bazı planlamalar yapmanız gerekir.
Köpekleri kabul eden bir apartman buldunuz, yeni bir ev satın aldınız, evinizin bahçesinde köpek bakmak istiyorsunuz ya da yıllardır evde köpek bakmak isteyen çocuklarınızın artık bu sorumluluğu alabileceğini düşünüp yavru bir köpek sahiplenmek istediniz. Ancak sahiplenmeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır.
Köpeklerin zamanınıza ve ilginize ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Köpekler oldukça sosyal hayvanlardır. Sizinle vakit geçirip oyun oynamak isterler. Bu sizin 7/24 yanında olacağınız anlamına gelmese de sabahları işe gitmeden önce beslenmeyi ve yürüyüş ve tuvalet ihtiyacının planlamasını yapmanız gerekir. Uzun bir günün ardından eve geldiğinizde yemek yeme ve birlikte oyun oynama vaktini de planlamanız gerekir.
Köpekler 10-20 yıl yaşarlar
Planlamalarınızı uzun vadeli düşünmeniz gerekir. Hayat planlarınızı, çalıştığınız işinizi, okuduğunuz üniversiteyi ya da ailenizle birlikte yaşıyorsanız köpeğinizin ileriki yaşamını da buna göre planlamanız gerekir. İleride evlenmeniz ve çocuk sahibi olmanız halinde köpeğinizin sokağa atılmaması gerektiği bilincinde olmanız gerekir.
Köpek bakmak masraflı bir iştir
Yeni bir köpek sahiplendiğinizde mama, antiparaziter ilaçlar ve aşı uygulamaları, banyo ve tırnak bakımı, oynayacağı oyuncaklar, tasma, künye, mikro çip, yatak, mama ve su kabı gibi ihtiyaçlar maliyet gerektirir.
Bazı köpekler diğerlerine göre daha hareketlidir
Hangi enerji seviyesindeki köpek yaşam tarzınıza uygun buna karar vermeniz gerekir. Farklı ırkların farklı mizaçları ve farklı egzersiz ihtiyaçlarının olduğunu unutmamalısınız. Sahiplenmeden önce bu konuda araştırma yapmanız gerekir.
Alışveriş Listesi
Köpeğinizin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için alışverişe çıkmanız gerekir. Bu ihtiyaçlar aşağıdakiler gibi sıralanabilir:
• Yatak
• Mama ve su Kabı
• Tüylerini düzenli olarak taramanız için uygun bir tarak
• Tasma ve gezdirme zinciri, isminin yazılı olduğu künye
• Köpeğinizi seyahat esnasında taşıyabileceğiniz için kafes veya çanta
• Tırnak makası
• Dışkıyı almak için dışkı küreği ve poşet. Köpeğinizi tuvalet ihtiyacı için dışarıda gezdirirken dışkıları kürekle alıp poşetlere koyarak çevrede bırakmamalısınız.
• Şampuan: Köpeğinizin tüy yapısına en uygun köpek şampuanı tercih etmelisiniz. Deri PH farklılığı nedeniyle insan ürünleri kullanmayınız.
• Diş Fırçası
• Oyuncak: Köpeğinizle oynayarak hem iyi vakit geçirmiş hem de onunla sosyalleşmiş olursunuz. Çok fazla parçalara ayrılmayan, köpeğinizin yutamayacağı oyuncaklar tercih etmelisiniz.
Evinizi yavru köpeğiniz için uygun hale getirmeniz gerekir.
Yavru köpeğinizi eve getirmeye hazır mısınız? Henüz evinizi kontrol etmediniz mi? İster yetişkin ister yavru bir köpek sahiplenmiş olun evinizi bu yeni misafir için uygun hale getirmeniz gerekir. Etrafınıza bir göz atıp, evinizin yavru köpeğiniz için uygun ve güvenli olduğundan emin olmalısınız.
Yavru köpekler sürekli olarak ağızlarıyla test edecek şeyler ararlar. Çok meraklıdır ve tıpkı bir bebek gibi keşfettikleri şeyleri test etmek için ağızlarını kullanırlar. Bu yüzden evinizde gerekli önlemleri alarak yavruların ağızlarına alabilecekleri olası yabancı cisimleri önceden ortamdan uzaklaştırmış olmalısınız.
-Elektrik Kabloları ve Şarj Cihazları
Yavru köpeğinizin kablolara ve elektrik düğmelerine ulaşamayacağından emin olmak için prizlerinizi kontrol edin. Prizleriniz köpeğinizin yetişebileceği yerdeyse prizlerinizi çocuk kilidi kapaklarıyla kapatın. Şarj vb. kablolarınızı köpeğinizin ulaşamayacağı ve oynayamayacağı yerlere kaldırın.
-Evinizdeki Çöp Kovalarınız
Çöp, bizim için kötü kokan bir şeyken yavru köpeğiniz için merak edeceği, ilgisini çekeceği yiyecek bir şeyler bulacağı yerdir. Buradan yiyeceği çöp, bozulmuş gıda gibi şeyler hastalığa yol açabilir. Bu yüzden mutfak, banyo, yatak odası veya evin herhangi bir yerindeki çöp kutunuzun kolay açılmayan, güvenli kapakları olduğundan emin olmalısınız.
-Zehirli Bitkiler
Evinizde zehirli bitkiler olup olmadığını kontrol edip varsa bunları köpeğinizin yetişemeyeceği, ağzına alamayacağı yüksek yerlere kaldırmalısınız.
-Yavru Köpeğinizin Tuvaletten Su içmesi
Yavru köpeğiniz tuvalet suyu içmemelidir. Bu durum hem sağlıklarının bozulmasına hem de klozet temizleyicisi vb. maddeleri yalayarak zehirlenmelerine yol açabilir. Bu yüzden tuvalet ve banyo kapılarını kapalı tuttuğunuzdan emin olmalısınız.
-İnsanlarda kullanılan İlaçlar
Bir ilacın insanlarda uygun olması (özellikle ağrı kesiciler) köpekler için de uygun olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden köpeğiniz hastalandığında çocuklarınız veya kendiniz için kullandığınız ilaçları köpeğiniz için kullanmayın. Evinizde bulunan ilaçları, yüksekte bir yerde veya bir dolapta köpeğinizin ulaşamayacağı yerlerde saklayın!
-Evinizin Temizliği
Hepimiz temiz bir evi seviyoruz fakat kullandığımız kimyasalların çoğu köpek için zehirlidir. Sabun, çamaşır suyu ve deterjanların kapağı sürekli kapalı dolaplarda saklayarak köpeğinizin ulaşmasını engelleyin.
Düşeceği veya Sıkışıp Kalacağı Yerler
Yavru veya küçük ırk köpekler demir parmaklıklardan rahatlıkla geçebilir, yüksek yerlerden atlayıp düşebilirler. Bu yüzden balkon veya bazı camlarda bulunan demir parmaklıklı alanlardan geçip düşmelerini ya da buraya sıkışıp kalmalarını engellemek için bu alanları kontrol edip buraları kapatarak gerekli önlemleri almanız gerekir.
Tehlikeli Saklanma Alanları
Evinizde bulunan havaya kaldırıp indirilen baza veya koltuklarınızı kullanırken çok dikkatli olmanız gerekir. Bu alanları köpeğiniz oyun alanı olarak kullanabilir veya bu alanlara saklanmak isteyebilir. Bu yüzden bu eşyaları kullanırken etrafta olup olmadıklarını kontrol ederek kullanmalısınız.
Güven Geliştirme
Yeni yavru köpeğiniz eve geldikten sonra, aranızda bir bağ kurulmaya başlar. Bu bağ beslenme, yürüyüş, oyun oynama gibi aktivite zamanlarında daha da kuvvetlenir. Birlikte geçirilen bu vakitlerde tutarlılık sağlama ve düzen oluşturmak köpeğinizin size güvenebileceğini, sizi sevebileceğini ve sizden ona karşı zarar gelmeyeceğini öğretir.
Köpeğinizin Diğer Köpeklerle İletişim Kurması
Diğer köpekler sizin köpeğinize yaklaştığında köpeğiniz hakkında nasıl hissettiklerini kuyruklarıyla işaret ederler. Kuyruklarını hızlı hızlı allamaları kendilerini tehdit altında hissettikleri anlamına gelebilir. Yavaş, rahat ve yavaş bir sallantı, genellikle arkadaş canlısı olduğunu ve yavru köpeğinizi merak ettiği anlamına gelir.
Köpeğiniz diğer köpeklerle tanışmadan önce, güvende olduğundan ve zarar gelmeyeceğinden emin olun. Tasmalar köpeğinizin yaralanmasını veya elinizden kaçmasını önlemenin en güvenli yoludur. Bu yüzden tasma eğitimini en başta alıştırmanız oldukça önemlidir. İlk zamanlar yavru köpeğinizi yürüyüşe çıkardığınızda, güzel davranışlarından dolayı ödüllendirmek için yanınızda ödül mamaları götürebilirsiniz.
Doğru Beslemek
Köpeğiniz yetişkin olmadan önce %25-30 protein içeren bir mama yemelidir. Bu süreçte yavru köpeğinizi fazla beslememeniz önemlidir. Yeni köpek sahiplenenlerin yaptığı yaygın bir hata, yavruları önerilenden fazla mama ve ödül yiyecekleriyle beslemektir. Bu ilerleyen zamanlarda köpeğinizin obez olmasına ve hem fiziksel hem de sağlık açısından çeşitli sorunlara yol açar.
Küçük ırk köpekler genellikle yetişkin boyutlarına 9-12 ay arasında ulaşırlar. Metabolizma hızlarının yüksek olması nedeniyle günde 3-4 defa beslenmeleri gerekir. Orta ve büyük ırklı köpekler için yaşamlarının erken dönemlerinde fazla miktarda ve dengesiz beslenmeleri kemik ve eklem problemlerine sebep olabileceğinden köpeğinizi büyüklük ve fiziksel aktivitelerine göre beslemeniz gerekir.
-Kuru Mama
Kuru gıdalar genellikle en ucuz ürünlerdir. Ayrıca, saklaması da kolaydır. Köpeğinizin mamayı çiğneyip, ısırması dişlerindeki tartar oluşumunu engeller ve köpeğinizin dişlerinin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
-Konserve Mama (Yaş Mama)
Konserve köpek maması uzun bir raf ömrüne sahiptir. Pahalıdır ve beslenme açısından eksik olabilir. Bu yüzden kuru mamanın yanında ek olarak verilmesi önerilir.
-Evde Pişirilmiş Gıdalar
Köpeğinizin mamasını sıfırdan hazırlamak çok zamanınızı alır ve hatta daha maliyetli olabilir. Aynı zamanda evde pişirilerek hazırlanan gıdaların köpeğinizin ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin vb. maddeleri yeterli ve dengeli şekilde karşıladığından emin olmalısınız.
-Çiğ Besleme
Çiğ besinler çiğ et, iç organlar, meyve ve sebzelerden oluşur. Fakat diyet dengesizlikleri oluşabilir ve dişlerde kırılma riski oluşturur. Köpeğinizi çiğ bir diyete sokmadan önce, veteriner hekiminize mutlaka danışın.
-Hekiminizin Önerdiği Reçete Mamalar
Geçirdiği hastalık veya sağlık problemini gidermek için özel olarak formüle edilmiş mamalardır. Bu şekilde beslemeyi sadece hastalık durumlarında, veteriner hekiminizin bilgisi ve kontrolü dahilinde kullanınız.
Mama Seçimi Nasıl Yapılır?
Seçeceğiniz mamaların yüksek kaliteli sindirilebilir protein içermesine dikkat edin. Hayvansal yan ürünler, hayvansal yağlar, ilave tatlandırıcılar, yapay renklendirici ve koruyucu gibi maddelerin seçeceğiniz mamada olmamasına dikkat edin.
Köpeğinizin Ev Yemeklerinden Yemek İstemesi
Eğer köpeğinizi yemek artıklarıyla masadan sürekli olarak beslerseniz kötü alışkanlık edindirmiş olursunuz. Bu yüzden köpeğinize ödül olarak, yediğiniz yiyeceklerden değil onlar için özel olarak hazırlanmış ödül mamalarından vermeniz gerekir.
Köpeğinizi Ne Kadar Beslemelisiniz?
Her mamanın kendisine özgü verilme miktarı vardır. Bunun için mamaların beslenme kılavuzlarını okuyarak köpeğinizin kilosuna ve yaşına uygun olarak besleme yapmanız gerekir. Mamaların üzerinde köpeğinizin kilosuna göre vereceğiniz miktarı önerecek tablolar bulunur. Ayrıca, köpeğinizin yaptığı egzersize göre de verilen mama miktarlarında değişiklikler yapılabilir. Yavru köpeğiniz 4 aylık olana kadar günde 4 öğün, 6 aylık olana kadar da 3 öğün şeklinde besleyebilirsiniz. Daha sonra günde 2 öğüne geçerek hayatlarının geri kalanında bu şekilde devam edebilirsiniz.
Köpeğinizi aşırı beslemek düşünülenin aksine kas-iskelet sistemi problemlerine, kalp hastalığına, deri problemlerine, diş ve diş eti hastalıklarına, şeker hastalığı ve eklem rahatsızlıklarına yol açar.
Vereceğiniz ödül mamaları köpeğin günlük alacağı gıdanın %5 veya daha azını oluşturmalı ve küçük parçalar halinde vermelisiniz.
Köpeğiniz mama yerken köpeğinizi yalnız bırakarak bu şekilde rahat yemek yemesini sağlayın.
Arabayla birlikte seyahat edecekseniz öncesinde köpeğinizi beslememelisiniz, çünkü bu kusmaya sebep olabilir.
Köpeğinizi egzersizden 1 saat önce veya 1 saat sonra beslemekten kaçının. Bu durum kusmaya ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
Tehlikeli ve Zehirli Besinler
Bazı yiyeceklerin köpeğinize vermeniz ya da köpeğinizin gizlice yemesi zehirlenmelere, çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Sizin tükettiğiniz her gıdayı köpeğiniz tüketemez. Bu yüzden neleri vermemeniz gerektiğini, hangi gıdaların köpeğiniz için zehirli olduğunu bilmeniz gerekir. Kahve, kafein içeren gıdalar, alkol, çikolata, sarımsak, soğan, tavuk kemiği, yaş üzüm veya kuru üzüm, sakız, fıstık ezmesi, tuzlu abur cuburlar, yapay tatlandırıcı içeren gıdalar köpeğimiz için uygun değildir. Bu ve bunun gibi gıdaların verilmesi köpeğinizde ciddi ve geri döndürülemeyen problemlere yol açabilir. Köpeğinizin bunlardan herhangi birini yemesi durumunda derhal veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Yumurta, Süt ve Süt Ürünleri
Köpeğiniz yumurta, süt, peynir ve yoğurt tüketebilir. Fakat bazı köpeklerin süt ürünleri veya yumurtaya alerjisi olabilir. Bu yüzden dikkatli ve kontrollü şekilde verilmesi gerekir.
Köpeğinizin Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
-Mevsimsel Alerjiler
Köpeğiniz özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kaşınıp, kış aylarında kaşıntısı geçiyorsa köpeğinizin mevsimsel alerjisi olabilir.
-Çevresel Alerjiler
Köpeğinizin toz, parfüm, temizlik maddeleri, oda spreyleri vb. evinizde bulunan birçok şeye alerji gelişebilir.
-Gıda alerjisi
Köpeğiniz tüm yıl boyunca kaşınıyorsa, yediği kuru mamaya karşı alerjisi olabilir. İyi bir gözlem yaparak bunu fark ettiğinizde mama değişikliğine gitmeniz gerekir.
Köpeğinizin herhangi bir şeye karşı alerjisi varsa sizin dışarıdan fark edebileceğiniz bazı alerji semptomları vardır. Bunlar: deride kaşıntı, kabuklanma, kızarıklık, kulaklarda kızarıklık ve tekrarlayan enfeksiyonlar, patileri yalama ve patilerde kızarıklık, kusma, ishal görülebilir.
Köpeğinizin hangi gıdaya alerjisi olup olmadığını belirlemenin tek yolu, eliminasyon diyetiyle alerji yapan gıdayı bulmaktır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin diyetini tamamen değiştirerek yeni yiyecekler sunacak ve ardından eski yiyecekleri birkaç hafta içinde yeniden başlatarak semptomların tekrar başlayıp başlamadığını tespit edecektir. Bu sayede alerji yapan gıdayı bularak mama değişikliğine gidecektir.
Mantar, pire enfestasyonu, uyuz, çeşitli stres faktörleri, hipotiroidzm gibi durumlar da köpeğinizde alerji benzeri kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, tüy dökülmesi gibi semptomlar gösterir. Semptomların asıl sebebini öğrenmek için veteriner hekimin muayene etmesi gerekir.
İlk Günden Eğitim
Eve gelecek yavru köpeğinizde neye izin verip vermediğinizi, mama ve su kaplarının nerede duracağını, tuvalet ihtiyacı için nereye gideceğini, evin hangi alanlarının yasak olup giremeyeceğini ve oyun oynamak için hangi oyuncakları kullanması gerektiğini bilmesi gerekir. Köpeğinizin, hangi davranışları yapması gerektiğini ve kendisine ödül kazandıracağını bilip anlaması önemlidir. Bu yüzden eğitirken bunlara dikkat etmeniz gerekir.
Köpeğiniz Oyun Oynarken Sizi Isırıyorsa
Öncelikle köpeğiniz sizin dikkatinizi çekmek için de sizi ısırmaya çalışıyor olabilir. Bu durumda yapacağınız şey iyi ya da kötü hiçbir ilgi göstermemektir. Bu konuda tutarlı olmanız gerekir. Oyun dahi oynuyor olsanız ısırmanın onu eğlendiren bir durum olduğunu düşünmemesini sağlamanız gerekir. Oyunun dozunun sertleştiğini anladığınız an oyunu bırakmanız gerekir. Çünkü köpeğiniz yetişkin olduğunda bu durum artık eğlenceli bir oyun ya da sevimli bir durum olmayacak. Bu yüzden tutarlı davranmanız gerekir.
Mükemmel Diye Bir Şey Yoktur!
Tıpkı insanlar gibi köpekler de mükemmel değildir. Tüy dökmeyen bir köpek türü bulamazsanız. Evinizde tüy görmeye kendinizi alıştırmanız gerekir. Ayakkabılarınızı veya eşyalarınızı çiğneyebilir, davranış sorunları olabilir, hastalanabilir, tuvalet eğitiminde zorlanabilirler. Bu ve bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Köpeğinizi eğitmek konusunda istekli davranmanız gerekir. Baş edemediğiniz durumlarda profesyonel bir yardım alabileceğinizi de unutmamalısınız.
Köpeğinizi Gezdirmek Bir Seçenek Değil Gerekliliktir!
Köpeğinizin ev ve bahçenin dışına çıkması gerekir. Bahçeniz olsa bile, çoğu köpeğin günlük yürüyüşe ihtiyacı vardır. Her gün işten önce ve sonra köpeğinizi gezdirmeniz gerekir. Her köpekte farklılık göstermekle birlikte köpeğinizi her gün en az 20-30 dakikalık yürüyüşe çıkarmalısınız.
Köpeğinizle yaptığınız günlük yürüyüşler sadece bağınızı güçlendirmez, aynı zamanda sizin ve köpeğinizin ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel egzersizi gerçekleştirmenize de yardımcı olur. Yaptığınız yürüyüş programlarında tutarlı ve planlı olmalısınız. Her yürüyüşte köpeğinizle olan bağınızın daha da güçlendiğini gün geçtikçe siz de fark edeceksiniz.
- Fiziksel Egzersiz
Köpeğinizin daha sağlıklı olmasına ve kilo kontrolünü sağlamasına yardımcı olur. Köpeğinizin daha iyi ve daha enerjik hissederek daha az davranış sorunu yaşamasını sağlar.
- Zihinsel Egzersiz
Yürüyüşünüzde, köpeğiniz %90 yanınızda yürümeli, %10’luk zamanda koklama ve tuvalet ihtiyacına ayrılmalıdır.
- Dış Ortamla Karşılaşma, Sosyalleşme ve Güven
Yavru köpeğiniz ilk 16 haftaya kadar sosyal gruplarında kimlerin olduğunu, ailesini oluşturan insanların kimler olduğunu, kiminle oynadığını ve kimlerle bağ kurduğunu öğrenir. Köpeğiniz eviniz ve bahçenizden başka yer görmediğinde yabancıları, eve gelen arkadaşlarınızı, oyun oynayan çocukları, bisiklet süren insanları, araba seslerini vb. şeyleri tehdit gibi algılar. Bu yüzden köpeğinizin yeni yerler görmesi ve yeni insanlarla tanışması, yeni arkadaş edinmesi dış faktörlerin tehdit edici bir durum olmadığını gösterecektir.
- İlişkinizi Güçlendirmek
Yürüyüşün kontrolü sizde olduğunda köpeğinizin kontrolü de sizde olur. Bu ilişki, köpeğinizle olan bağınızın güçlenmesine ve liderliğinizi kurmanıza yardımcı olur. Yanınızda yürüdüğünde kontrolün sizde olduğunu öğrenir.
- Köpeğinizi Eğitme Fırsatı
Köpeğinizle birlikte yaptığınız yürüyüşleri onu eğitmek amaçlı da kullanabilirsiniz. Örneğin dinlenmek için durduğunuzda ‘’Otur!’’ gibi komutlar ekleyebilirsiniz.
Alacağınız tasma, köpeğinizi gezdirirken onun tuvaletini yapacağı yere gitmesine izin verecek kadar uzun ve yanınızda gezdirebileceğiniz kadar da kısa olması gerekir. Yürüyüşlerde esnek ve uzayıp geri çekilebilen tasma kullanmamalısınız. Çünkü bu tasmalar köpeğinize yürüyüşün kontrolünün onda olduğu hissini verir.
Aşı ve İç-Dış Parazit Uygulamaları
Aşılar, birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Evcil hayvanınızın yaptırdığınız aşılarla uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olursunuz. Aşı, köpeğinizin vücudunu ve bağışıklık sistemini hastalık yapan etkenlerle savaşmaya karşı hazırlar. Aşı vücuda verildiğinde bağışıklık sistemi uyarılır. Köpeğiniz gerçekten hastalığa maruz kalırsa, bağışıklık sistemi hastalığı tanımaya, savaşmaya veya hastalığın şiddetini azaltmaya hazırdır. Farklı hastalıklar için farklı aşılar ve farklı aşı kombinasyonları mevcuttur. Veteriner hekiminiz, hayvanınız için en güvenli ve en iyi korumayı sağlayacak bir aşı takvimi oluşturur.
Kalp kurdu, askarit, pire ve keneden korumak için iç ve dış parazit ilaçlarına başlanır. Core aşı denilen temel aşılar, maruz kalma riskine, hastalığın şiddetine veya insanlara bulaşma riskine bağlı olarak tüm evcil hayvanlar için hayati önem taşır. Köpekler için: Köpek parvovirüs (kanlı ishal), distemper (gençlik hastalığı), köpeklerin hepatiti ve kuduz aşısı temel aşılar olarak kabul edilir. Her yıl kuduz aşısının yapılması zorunludur.
Core olmayan aşı olarak sınıflandırılan temel olmayan aşılar köpeğinizin o hastalıklara maruz kalma riskine bağlı olarak yapılır. Bunlar Bordetella bronchiseptica (öksürük), Borrelia burgdorferi (lyme hastalığı) ve Leptospira aşılarıdır.
Aşıların Zamanlaması ve Sıklığı
Veteriner hekiminiz, yavru köpeğiniz için aşı programını en iyi şekilde belirler. Bu program, evcil hayvanınızın yaşına, hastalık geçmişine, çevresi ve yaşadığı ortama bağlı olarak hazırlanır. Annesinin sağlıklı bir bağışıklık sistemi varsa ve yavru köpeğiniz annesini tam emmişse annedeki antikorlar süt aracılığıyla yavruya geçer. İlk 6-8 haftalık süreçte bu antikorlar yavruyu korur. Daha sonra veteriner hekim, 3-4 hafta aralıklarla en az 2 veya 3 aşı yapar. Son doz 16 haftalıkken uygulanmalıdır.
Aşı ile İlişkili Riskler
Aşılar hastalıklardan koruma sağlamak amacıyla hayvanın bağışıklık sistemini uyarmak için yapılır. Aşı yapılan enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik ateş ve alerjik reaksiyonları gibi semptomlar şekillenebilir. Aşılama ile ilişkili enjeksiyon bölgesi tümörleri ve İmmun hastalıklar gibi daha az yaygın olan yan etkiler de görülebilir. Çoğu durumda bu riskler, hastalık riskinden çok daha az önem taşır. Bu yüzden, aşıların sayısız hayat kurtardığı ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hayati bir rolü olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, aşı yapılmadan önce hekiminize yavru köpeğinizin bir ilaç kullanıp kullanmadığı, köpeğinizin herhangi bir hastalık bulgusu gösterip göstermediği hakkında bilgi vermeniz gerekir. Aksi taktirde yapılacak aşıların etkinliği olanaksızdır.
Aşıların yan etkisi olarak klinik belirtiler şunlardır: Ateş, halsizlik, iştah kaybı, yüzde şişme deride kızarıklık, kusma, ishal, enjeksiyon bölgesinde ve çevresinde ağrı, şişkinlik, kızarıklık, kabuklanma veya tüy dökülmesi, topallık, nefes almada güçlük nöbet.
Aşının uygulanmasını takiben köpeğinizin yukarıdaki bulgulardan herhangi birini göstermesi durumunda en yakınınızdaki veteriner kliniğine derhal başvurmalısınız.
Köpeğinizin Yıkanması ve Taranması
Standart bir tavsiye olarak, köpeğinizi yaklaşık üç ayda bir yıkamalısınız. Çok sık yıkamak derideki yağ tabakasını ve florasını bozacağından önerilmez. Bununla birlikte, yaşadığınız hava durumu veya köpeğinizin dışarıda geçirdiği vakit, köpeğinizi daha sık yıkamanızı gerektiren istisnai durumlardandır. Köpekler için özel olarak üretilen bir şampuan kullandığınızdan emin olmalısınız. Yıkama yaparken suyun gözlerine ve kulaklarına kaçmasına engel olun. Yıkama işlemi bittikten sonra tüylerinin tamamen kuruduğundan emin olana kadar kurutun.
Uzun tüylü köpeklerin her gün taranması gerekirken, daha kısa tüylü köpeklerin haftada bir defa taranması yeterli olacaktır. Yaptığınız tarama işlemi aynı zamanda köpeğinizin vücudunda veya tüylerinin arasında pire veya kene gibi dış parazitlerin olup olmadığını görmenize yardımcı olur. Elinizle derinin okşanması ve tüylerin taranması derideki olası şişlik, kabuklanma gibi benzeri durumları da fark etmenizi sağlar.
Fazla uzayan tırnaklar için uygun bir tırnak makasıyla tırnak kesimi yapmalısınız.
Köpeğiniz için uygun olan bir diş fırçasıyla da dişlerinin fırçalanması yapabileceğiniz diğer bakım işlemleridir.
Köpeğinizin Tüylerinin Etrafa Dökülmesine Alışmanız Gerekir.
Her yerde köpeğinizin tüylerini görmeye hazır olmanız gerekir. Giysileriniz, halı, koltuk ve yatak ve arabanız.
Köpekler İnsanın En İyi Arkadaşıdır
Köpekler iyi bir arkadaştır. Sizleri kayıtsız şartsız severler, yüzünüzü yalayıp etrafta koşması, yanınıza kıvrılıp yatması bile kendinizi iyi hissedip gününüzün güzel geçmesine sebep olur.
Tüm bunları okuyup gerekli planlamalarınızı da yaptıysanız artık gidip yeni köpeğinizi sahiplenip evinize getirebilirsiniz. Unutmamalısınız ki köpeğiniz için eviniz her gün güvenli bir yer olmalıdır.
Sahiplendiğiniz yavrunuz o kadar hızlı büyür ki onlarla geçirdiğiniz her anın tadını çıkarmaya çalışın.