Daha önce kedi sahibi olmayanlar için ilk kez eve bir kedi almak zorluklara neden olabilir ancak işe doğru adımla başlamak için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. İlk olarak, kedi için temel ihtiyaçları hazırlayıp (tuvalet kabı, mama, yatak, su kapları vb.) onu rahat ettirin. Zehirli bitkileri ve bazı tehlikeli oyuncakları ortamdan kaldırmak, temizlik malzemelerini kilitleyerek ve klozet kapağını kapatarak onun için güvenli bir ortam oluşturun. Birbirinizi tanıdığınızda, o size neyi sevdiğini ve sevmediğini zamanla ifade edecektir. Sadece işi yavaştan almayı unutmayın ve yeni keşfedilen dostluğa ait her anın tadını çıkartın.
Eğer evde başka bir evcil hayvanınız varsa bu iş biraz daha incelik gerektirir. Evdeki diğer evcil hayvanlarınızın, yeni kediye ait bir oyuncağı veya nesneyi koklamalarını sağlayarak işe başlayın ve daha sonra bu çabayı ilerleterek bir araya gelme sürelerini artırmayı hedefleyin. Herkes birbirine iyice alışana kadar bu birliktelikleri sizin gözetiminizde yapın.
Yeni tüylü dostunuzun kendisine ait olmayan eşyaları çiğnememesi, yutmaması veya çizmemesi için evinizde bazı önlemler almanız önemlidir. Daha yaşlı kediler daha uslu olabilir, ancak yine de onlar için de mobilyaları zarar veremeyecekleri hale getirmek için birkaç önlem almanız gerekebilir.
Evinizi kedi dostu bir ev haline getirmek için birkaç pratik öneri:
1. Kediler Pati Atmayı ve Isırmayı Severler.
Yavru kediler de insan yavrularına benzer, tıpkı onlar gibi etraflarındaki dünyayı gözleri, elleri (yani patileri) ve ağızlarıyla öğrenirler. Hangi yaşta olursa olsun kediler etrafta bulabilecekleri her şeyle oynamayı seven yapıda eğlenceli hayvanlardır. Bu son kısım önemlidir çünkü evinizdeki zeminin temiz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak dizleriniz ve elleriniz üzerinde yürürseniz, muhtemelen siz de yavru kediniz için sorunlara neden olabilecek şeyler görebilirsiniz. Yavru kediyi eve getirmeden önce dikkat etmeniz, koltukların arkası ve raflardan kaldırmanız gereken şeyler olabilir. Bunlar; ipler, tokalar, ambalaj lastikleri, plastik torbalar, dikiş malzemeleri, oyuncak parçaları, silgiler vb. cisimlerdir.
2. Tüm Bitkiler Sağlıklı Değildir
Ev bitkileri evinizin yeşil görünmesini sağlar, ancak kedinizin bunlarla teması konusunda dikkatli olmanız gerekir. Devetabanı, zambak, ökse otu ve Atatürk çiçeği, yavru kedinizi sürekli maruz kalması durumunda hasta edebilecek zehirli ev bitkilerinden sadece birkaçıdır. Zambak, açelya ve nergis kediler için zehirli olan yaygın bahçe bitkileridir. Benzer şekilde, evinize getirdiğiniz vazo çiçeklerinin, yavru kedilerin etrafta dolaşması açısından güvenli olup olmadığını kontrol etmek ve emin olmak gerekir.
3. Klozet Kapağını Kapalı Tutun
Kediler gün boyunca yudumlayabilecekleri su ararlar. Su içmenin en kolay olduğu yerlerden biri de banyo tuvaletidir. Bu sizin için iğrenç görünebilir fakat bütün kediler buna pek duyarlı değildir ve susadığı takdirde içebileceği su orada her zaman mevcuttur. Evinizde bir yavru kedi varsa, klozet kapağını daima kapalı tuttuğunuzdan emin olun. Klozet kapağı açıkken tüylü dostunuz klozete düşerek boğulma tehlikesi yaşayabilir. Yine evinizde kapağını kapalı tutmanız gereken diğer şeyler arasında çöp kutuları, çamaşır sepetleri, çamaşır ve kurutma makineleri vardır.
4. Sıcak Noktalar Güvenli Değildir
Her ne kadar yavru kediler sıcaktan hoşlanıyor olsa da, bayıldıkları bu yerlerde güvende olmalarını sağlamak önemlidir. Sıcaklık ister şömineden ister odun sobasından gelsin, bu sıcak noktaların uykuya dalma yeri olmadığından emin olun. Gerekirse tırmanma yerlerini başka yere taşıyarak veya belirli bir süre sonra onu uyandırarak kedinizin buralara erişimini düzenleyin. Son olarak tüm elektrikli ısıtıcıların kullanılmadığında fişinin çekildiğinden ve düzgün şekilde saklandığından emin olun. Fişlerinin takılı olması durumunda, aşırı ısıdan korumak için ısıtıcıyı her zaman kontrol altında tutun.
5. Kedi Dostu Mobilyalar
Yetişkin ve yavru kediler pati atmaya bayılırlar, ancak siz onlara öğretene kadar nerelere pati atabileceklerini bilmezler. Kedinizin patileri ve tırnakları için en kolay hedefler kanepe veya masa gibi ağır mobilyalardır. Kilimler ve halı kaplı merdivenler de favorileri arasında sayılabilir. Evinizdeki mobilyaları kedilerin verebileceği zararlara karşı korumaya çalışırken, sadece kedinizin tırnak atabileceği şeyleri değil perde, uzun masa örtüsü veya raflar gibi tırmanabileceği eşyaları da göz önünde bulundurun. Bu eğilimlerini tırmalama direği veya kedi ağacına yönlendirerek tam olarak hangi eşyaların ona ait olduğunu bilmesini sağlayın.
6. Ona Ait Olmayan Şeyleri Emniyete Alın
Kediler doğası gereği meraklıdır, bu nedenle bir dolabın kapısını kapatmak, tüylü dostunuzun ondan uzak duracağı anlamına gelmez. Kedinizin çok iyi bir tırmanıcı olduğunu unutmayın ve dolap kapısını sürekli kapalı tutun. Kedinizin girmemesi gereken özel bir oda varsa bu odanın kapısını her zaman kapalı tutun.
7. Tüm Sineklikleri Kilitleyin
Kediler doğaları gereği güneş ışığına bayılır ve bu doğal sıcaklığın keyfini sürmek için pencere kenarlarına çıkarlar. Evinizi kediniz için güvenli hale getirirken pencere ve kapılarınızdaki tüm sineklikleri kışın bile kontrol edin. Kediniz çevresine alışmaya başladığında, bunu ilkbahar veya yaz aylarında kesinlikle yapmayı unutmayın. Sineklikler uygun şekilde kapatılarak kilitlenmezse, kediniz tehlikeli bir durumla yüz yüze kalabilir.
8. En Sevdiği Oyuncaklardan Satın Alın
Evcil hayvanınız ne kadar meşgul olursa başını belaya sokma olasılığı o kadar düşüktür. Yavru kediler oyun oynamaya bayılır bu yüzden şekerlemesi bittiğinde oynayabileceği bazı oyuncaklardan etrafta bol miktarda bulundurun. Tahmin edebileceğiniz gibi oyuncak fareler ve çıngıraklı topları sevecek böylece siz de gün içinde çeşitli zamanlarda çıkardığı seslerden onun nerede olduğunu bileceksiniz. Kedinizin sizinle oyun oynama ile kucağınızda uyuklama arasında geçiş yapmasını bekleyin.
9. Evinizi Kediler İçin Güvenli Hale Getirirken Sabırlı Olun
Bir yavru kedi, yerdeki tüm kablolardan veya hareketli nesnelerden uzak durabilir, ancak perdelere tırmanmak veya raflara zıplamak ilgisini çekebilir. Su kabından değil de lavabodan su içebilir. Öğrenme süreci boyunca geçici olarak kediler için güvenli küçük bir odada kalmasını sağlayarak yeni evini tanımasını kolaylaştırın, daha sonra kurallara alıştıkça kademeli olarak evin daha fazlasına erişmesine izin verin. Dolaşmasına ve yeni yaşam alanını keşfetmesine izin verirken her zaman dikkatli bir şekilde göz kulak olun.
Son olarak, yetişkin veya yavru bir kediyi yaramazlık yaptığı için cezalandırmak iyi bir fikir değildir. Evinizin kurallarını henüz yeni öğrendiği için doğru davranışı bilmiyor olabilir. Bir kediyi cezalandırmak durumu daha da kötüleştirir ve stres yaşayarak herkesten kaçmasına neden olur. Uygun eğitim ve doğru davranışlar için ödüllendirme neyin kabul edilebilir olduğunu öğrenmesine yardımcı olacaktır. Biraz sıkıntılı olduğunu fark ederseniz, onu oyuncaklarına veya tırmalama tahtasına yönlendirin. Evcil hayvanınız henüz öğrenme aşamasında ve yönünü bulmak için size bakıyor. Dünyayı henüz yeni öğrenen küçük bir çocuğa göstereceğiniz sabrın aynısını ona gösterdiğinizde aranızdaki bağ her seferinde daha da güçlenecektir.
10. Kedilerin Tuvalet Eğitimi
Kediler doğası gereği oldukça temizdirler. Şanslısınız ki, yavru kediniz kum kabını nasıl kullanacağını zaten annesinden öğrenmiş olacaktır. Yapmanız gereken tek şey, yavru kedinizin etrafında dolaşması için yeterince büyük ve tabanını kumla kaplamak için yeterince büyük bir plastik kum kabı satın almak olacaktır. Mümkünse daha önce kullanılanla aynı kabı kullanın, yavru kediniz tanıdık koku ve dokuyu beğenecektir. Yavru kedinize kum kabını nereye koyduğunuzu gösterin ve yemek öğünlerinden sonra onu kum kabına koyun. Ayrıca etrafı kokladığını, çömeldiğini ya da “tuvalete çıkma” ihtiyacı varmış gibi davrandığını görürseniz, yine aynı şeyi yapın.
Eğer yeriniz varsa birden fazla kum kabı koyun ve her gün temizlediğinizden emin olun. Evdeki kedi sayısından bir fazla kum kabı kedinize tercih konusunda yardımcı olacaktır.
Kum Kabı: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Kedinizin kum kabını yatağından ve mamasından uzağa koyun ve oldukça özel bir yer olmasını sağlayın. Kum kabını düzenli olarak boşaltın. Kediniz, “kirli” olması halinde kum kabını kullanmak istemeyecektir. Bazı dezenfektanlar ve çamaşır suyu kediler için zehirlidir. Bu yüzden en iyi yöntem yalnızca sıcak su ve deterjan kullanmaktır. Gebeyseniz, kum kabını başka birinin temizlemesini sağlamaya çalışın ya da eldiven ve maske takın ve temizledikten hemen sonra ellerinizi iyice yıkayın. Neyse ki bu önlemler, anne karnındaki bebeklerde ciddi sorunlara neden olabilen Toksoplasma riskini minimum düzeye indirmektedir.
En akıllı yavru kedi için dahi arada sırada kaza olması kaçınılmazdır. Ne yaparsanız yapın onu cezalandırmayın. Kum kabını kullandığında onu övün ve belki ona küçük bir ödül de verebilirsiniz. Kısa zamanda her şey yoluna girecektir.
Beslenme
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde en iyi yöntem onu alışmış olduğu mamayla beslemeye devam etmenizdir. Tüm yavru kedi mamaları aynı değildir. Bazılarının içeriğinde bulunan hammaddeler diğerlerine kıyasla çok daha yüksek kalitededir. İşte bu yüzden yavru kedinizin mamasını veteriner hekiminizin önerdiği bir mamayla değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu değişikliği yapmak için 5-7 günlük bir döneme ihtiyacınız olacaktır. Yeni mama onun tek maması oluncaya kadar, yeni mamanın oranını arttırıp, eski mamasının oranını azaltacak şekilde eski ve yeni mamaları karıştırmalısınız.
Kedinin yaşına, kilosuna ve kısırlaştırılma durumuna göre, onun için gerekli olan içerikleri barındıran, veteriner hekiminizin önerdiği profesyonel bir mama seçilerek beslemeye başlayabilirsiniz. Veteriner hekiminize danışarak ne sıklıkla mama verilmesi gerektiğine de karar verebilirsiniz.
Bir yavru kedinin midesi miniciktir, bu yüzden başlangıçta düşük miktarda ancak sık öğünlere ihtiyacı olacaktır. Yavru kediniz 6 aylık oluncaya kadar günde neredeyse 4 kez temiz bir kaba taze mama koymalısınız.
Kedilerin kum kabından uzakta tutulması gereken, her birey için ayrı yiyecek ve su kaplarına ihtiyacı vardır. Mamaları temiz ve içindekileri taze tutmak önemlidir. Kediler eski yiyecekleri veya bayat suyu reddedebilir. Yeterince su içmediğinden kuşkulanıyorsanız sudaki kimyasalların tadını almış olması mümkündür bu durumda şişe suyu verebilirsiniz. Bazı kediler su pınarları ya da damlayan musluklar gibi akan su kaynaklarından su içmeyi tercih etmektedir. Bu durumda kediler için tasarlanmış olan su pınarlarından alabilirsiniz. Unutmayın ki, kediniz kuru mamayla besleniyorsa kedinize bol miktarda su vermeniz zorunludur.
Obezite kedilerde yaygındır ve onları ciddi sağlık sorunlarına yatkın hale getirebilir. Bu nedenle kedinizin kilosunu izleyin ve kilo vermek gerekiyorsa veterinerinizle birlikte çalışın. Diğer taraftan, düşük vücut ağırlığı da sağlık sorunlarına neden olabilir veya sağlık sorunun bir göstergesi olabilir.
11. Tarama ve Banyo
Kediler normalde çok titiz bir şekilde yalanarak temizlenirler. Kedilerin çoğu günün büyük bir bölümünü tüylerini yalayarak temizlemeye ayırır. Ancak bazen, tüyleri keçeleştiğinde yardıma ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle, kedinizi mümkün olan en kısa sürede tüylerinin taranarak işlem görmesine alıştırmalısınız. Ne kadar erken başlarsanız uzun dönemde sizin için o kadar kolay olacaktır.
• Kedinizin tüylerini taramak için seçeceğiniz en iyi zaman, yorgun ve rahatlamış olduğu bir andır. Kediniz tüylerinin taranmasından hoşlanmamış gibi görünüyorsa her gün yalnızca biraz tarayarak başlayın. Toleransı kısa sürede artacaktır. Tüylerini her taramanızdan sonra, mutlaka bol bol sevgi göstermeli ve bu konuda kedinizi övmelisiniz. Tüy tarama seanslarını özel bir ödül gibi görmeye bile başlayabilir.
• Uzun tüylü bir kediniz varsa tüylerini taramak için bir tarak kullanmalısınız. En çok hoşlandığı bölgelerden (çoğunlukla çenesi ve başı) başlayın ve daha sonra diğer bölgelere geçin. Dolaşarak keçeleşmiş yerlere rastlarsanız bu bölümleri uçları küt bir makas ile kesebilirsiniz.
• Kediniz kısa tüylüyse plastik bir fırça kullanarak tarayabilirsiniz. Tüylerini taramaya başlamadan önce, fırçayı iyice ıslatmayı ya da nemlendirmeyi unutmamalısınız. Bu işlem dökülen tüyleri toplamaya yardımcı olacak ve etrafta uçuşmalarını engelleyecektir.
• Kedinizin banyoya ihtiyacı varsa kediler için uygun bir şampuan edinin. İnsan şampuanları kullanmayın. Daha sonra tüm pencereleri ve kapıları kapatarak odanın ısınmasını sağlayın.
• Kediniz, banyonun boyutu nedeniyle şaşkına dönüyor ya da korkuyorsa, bunun yerine bir leğen ya da lavabo kullanmayı deneyebilirsiniz. Yaklaşık 10 cm yüksekliğinde ya da kedinizin patilerinin hemen üzerine çıkacak derinlikteki ılık su yeterlidir.
• Suya sokmadan önce ilk olarak kedinizin kulaklarını temizleyin. Kulaklarını sıcak suyla nemlendirdiğiniz pamuklu bir çubukla silebilirsiniz. Kulaklarının yalnızca görülebilen kısımlarını temizlemeli ve hiçbir zaman kulak kanalını temizlemeye çalışmamalısınız.
• Bunun ardından, kedinizi yıkamadan önce tüylerini tarayın ya da fırçalayın. Bu işlem dökülen tüy sorununu çözmenize yardımcı olacaktır.
• Bir çift lastik eldiven ile kedinizi ensesinden tutun ve yavaşça sığ, sıcak suyun içine sokun.
• Kedinizin sırtını, belini ve bacaklarını ıslatın. Küçük bir plastik kap ya da sürahi kullanabilirsiniz. Bir duş başlığı kullanmaya çalışırsanız kedilerin çoğunun paniğe kapılacağını unutmayın.
• Kedi şampuanını uygulayın ve durulamadan önce nazik bir şekilde masaj yaparak şampuanı kedinizin tüm vücuduna tam olarak dağıtın. Çok fazla şampuan kullanmayın. Bu yalnızca onu durulamanızı daha da zorlaştıracaktır. Bu şampuanlar gözlerini ve kulaklarını tahriş etmeyecek şekilde formüle edilmiştir, ancak yine de bu bölgeleri korumaya çalışın.
• Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
• Kediniz yıkandıktan hemen sonra tekrar kendini yalayarak temizlemeye başlarsa sakın şaşırmayın. Bu yalnızca tüylerini kendi istediği şekle sokma yöntemidir.
Tüyleri ve derisindeki doğal yağ dengesine zarar verebileceğinden, kedinizi sık sık yıkamamanız gerektiğini unutmayın. Ancak kediniz kirli bir yerde yuvarlanmışsa ve kendi kendini temizleyemiyorsa banyo yaptırmanız iyi olacaktır.
12. Kedinizin Eğitimi
Birincisi ve en önemlisi şu ki kediler cezadan anlamaz. Doğru davranışları teşvik etmek çok daha etkilidir. Vazgeçmesini istediğiniz bir şey yapıyorsa ona nazikçe ve net bir şekilde “hayır” deyin. Eğer teşvik ettiğiniz bir şey yapıyorsa bütün sevginizi ve dikkatinizi ona verin. Ödül mamaları daima motive edicidir, bu nedenle elinizin altında bazı ödül mamalarından mutlaka bulundurun. Fakat bunlardan çok fazla vermeme konusunda dikkatli olun.
13. Yavru Kedinizi Sosyalleştirin
Kedilerin sosyalleşme aşaması çok kısadır. Aslında davranış ve sosyal gelişme için en kritik dönem 4. ile 16. haftalar arasıdır. Kedinizin sizinle yaşamaya başlamadan önce, özellikle de bir hayvan barınağından gelmişse zaten insanlarla temas etmiş olma ihtimali yüksektir. Onu çocuklarla da tanıştırdığınızdan emin olun. Fakat öncesinde onları nazikçe oynamaları konusunda uyarın. Genel olarak, kendilerini yeni insanlar arasında rahat hissedene kadar bazı alıştırma hareketleri yapmak iyidir. Onu istediğinden daha fazla sosyalleşmeye zorlarsanız endişe duyabilir veya geri çekilebilir ve hatta bazen stresten ötürü sağlık sorunları yaşayabilir.
Eğitim seanslarını kısa tutun. Her seferinde tek bir komuta odaklanın ve bir kez öğrendiğinde sonrakine geçin. Komutları evin etrafındaki birçok yerde uygulayın ki her durumda size cevap vermeye alışsın.
Yavru kedinizi eğitirken etrafında bol miktarda oyuncak bulundurmanız gerekir. Yapmaması gereken bir şeyi yapmaya başladığında dikkatini oyuncaklara yönlendirin. Bu oyuncakları kötü davranışlardan kaçınmak için bir ödül olarak düşünün. Etrafta oynamak için oyuncak bulunması yavru kediyi zihinsel ve fiziksel olarak meşgul edecektir. Ayrıca onu oyun oynamaya teşvik etmek için oyuncakların üzerine kedi kokusu sıkabilirsiniz.
14. Yeni Kedinin Evdeki Diğer Kediler ile Tanıştırılması
Kedilerin sosyal yaratıklar olması gerekmediğini unutmayın. Etrafındakiler bağımlı olan köpeklerden farklı olarak kediler, çevrelerinde sosyal yapı olmadan güle oynaya kendi başlarına hareket ederler. Siz etrafında başka bir kedi olmasını isteseniz de onların bir arkadaşlığa 'ihtiyaç' duyması mümkün değildir. Kedileri birbirlerinden hoşlanmaya zorlayamazsınız, yalnızca bunu deneyebilirsiniz. Çünkü bazı kediler kolayca yeni gelen kediyle birlikte yaşayacak, bazıları ise hiçbir zaman iyi geçinmeyecek ya da birbirleriyle huzursuz bir ateşkes koşullarında yaşayabileceklerdir. Bununla birlikte, mama ya da güvenli uyuma yerleri açısından aralarında bir rekabet yoksa (çoğu huzurlu evde olduğu gibi), bu durumda kediler eninde sonunda birbirlerini kabul edecek ve bazılarının diğer kediyle yakın bir bağ oluşturduğu dahi görülecektir.
Kedilerin başarılı bir şekilde bir araya getirilmesinde rol oynayan bazı faktörler vardır:
Yetişkin mi, yoksa yavru kedi mi?
Bir kedi seçerken, önce eve bir yavru kedi mi, yoksa bir yetişkin kedi mi getirmek istediğinize karar vermelisiniz. Yavru kediler genellikle meraklı, eğlenceli ve enerjiktir. Onların büyüdüğünü ve olgunlaştığını ve kişiliklerinin gelişimini etkileyebildiğini göreceksiniz. Bir yavru kedi henüz cinsel açıdan olgunlaşmamış olması nedeniyle, evde yaşayan kedi için yetişkin bir kediye kıyasla daha küçük bir tehdittir. Evde yaşayan kedinin rekabetini minimum düzeye indirmek için karşı cinsiyetten bir yavru kedi almak daha da iyi olabilir. Kısırlaştırma, buna benzer pek çok sorunu çözümlemekle birlikte, bunların tümünü ortadan kaldırmayabilir. Yetişkin bir kedi alıyorsanız yine de karşı cinsiyetten bir kedi almanız daha iyi olabilir.
Zamanlama
Evin sakin olduğu sessiz bir anı seçmelisiniz. Kutlamalar, partiler, yakınlarınız ya da arkadaşlarınızın ziyaretlerini önlemeli ve her iki kediye de huzur güvencesi verme üzerinde yoğunlaşmak için zaman ayırmalısınız.
15. Koku önemlidir
Kokunun, iletişim ve sağlık açısından kedilerin en önemli duyusu olduğunu unutmayınız. Evde yaşamakta olan kediyle tanıştırmadan önce, 'evin' kokusuna alıştırarak, yeni kediyi evinize alıştırmaya çalışabilir ve onun için daha az yabancı hale getirebilirsiniz. Bunu sağlamak için, kedilerin her birini ellerinizi yıkamadan ve kokuların karışmasını sağlayarak okşamalısınız.
Eviniz ve mobilyalarınıza sürtünmesini sağlayarak ve yumuşak bir havluyla yavaşça okşayarak kedinin baş çevresinden de kokular toplayabilirsiniz. Benzer şekilde, kedinin önce eve ve diğer kediye ait yeni kokulara alışmasına izin vermeniz, ilk tanışmayı daha kabul edilebilir bir hale getirebilir. Dolayısıyla, kedilerin tanışmasını birkaç gün ve hatta bir hafta ertelemeniz çok yararlı olabilir. Bu süre içinde, onları ayrı odalarda tutmalı, ancak gerçekten karşılaşmadan birbirlerinin odasını ve yatağını incelemelerine izin vermelisiniz.
16. Tanışma İçin Kafes ya da Taşıma Çantası Kullanımı
Hem yeni kedinin, hem de evde yaşayan kedinin kendilerini mümkün olduğunca güvende hissetmelerini sağlamak ve yeni gelen kediyi kovalanmaktan ya da tehdit edilmekten korumak sizin elinizdedir. İlk karşılaşmalarda kavga ya da kovalamaların kötüye gitmesine izin verilirse sorunlar ortaya çıkabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu, ilk tanışmalar için bir kedi yavrulama kafesi kullanmaktır. İçerideki kedi etrafında neler olup bittiğini görebilir ve içeride, kendi 'deliğinde' olduğu için güvende hisseder.
17. Köpeklerle Tanışma
Köpekler ve kediler sıklıkla düşman gibi tanımlanmakla birlikte, yeni bir kedinin bir köpekle tanıştırılması genellikle başka bir kediyle tanıştırılmasına kıyasla çok daha kolaydır. Her iki hayvan da başlangıçta birbirine karşı temkinli yaklaşabilse de karşısındaki evcil hayvanı doğrudan rakip olarak görmez ve gerçekten çok iyi geçinebilirler.
Köpeğiniz kedilerinize alışıyorsa başlangıçta evde yeni olmanın heyecanını yaşayabilir. Ancak çok kısa bir süre içinde sakinleşecek ve yeni gelen durumundan çok çabuk kurtulacaktır.
18. Oyun ve Oyuncaklar
Kediler oyun oynamaya bayılırlar ve bu konuda ihtiyaç duydukları tek şey biraz yaratıcılıktır. Öncelikle bir avlanma oyunu için ödül mamasını evinizin etrafında saklamayı deneyin. Kediler doğal bir avcı olarak doğdukları için sürpriz şeyleri aramayı severler. Ayrıca saklambaç da oynayabilirsiniz. Evinizdeki farklı odalara geçip onun adını söyleyin ve sizi her bulduğunda onu ödüllendirmeyi unutmayın.
Kedi oyuncakları da kedileri hareket ettirmek için harika bir yoldur. Ucunda tüyler olan çubuk, küçük uzaktan kumandalı araba ve çıngırak gibi oyuncakları deneyin veya oyuncaklarından birine bir ip bağlayın ve hızlıca çektiğinizde ip hareket ediyormuş gibi görüneceğinden anında üzerine atlayacaktır. Hatırlanması gereken tek şey, kedinizin elleriniz ve parmaklarınızı "av" olarak kullanmasına asla izin vermemektir. Bunu yaptığınızda insanların av olmadığını öğretecektir. Bu davranışını kedinizde bir alışkanlık haline gelmeden durdurmak en iyisidir çünkü bu, değiştirilmesi zor bir alışkanlıktır.
19. Tırmalama Direği
Nesneleri tırmalamak kediler için normal bir işaretleme davranışıdır ve çoğu kediye tırmalama direkleri kullanması öğretilebilir. Kedinizin tercih ettiği tırmalama malzemelerini ve şeklini anladıktan sonra, uygun bir tırmalama malzemesi satın almak için daha donanımlı olacaksınız. Örneğin, kediniz mobilyaları çizmeyi seviyorsa, dikey bir tırmalama direği iyi bir seçim olabilir. Zemin halısının yatay hareketini seven bir kedi, düzleştirilmiş bir karton kutuyu veya yan tarafına yerleştirilmiş bir tırmalama direği tercih edebilir. Örtüleri tırmalayan bir kedi, duvara veya kapıya takılanlar gibi uzun bir esneme için yeterince uzun dikey bir tırmalama direği tercih edebilir. Kedinizi yeni tırmalama alanına veya onayladığınız nesneye götürün ve onu kullandığı için onu ikramlar ve övgü ile ödüllendirin. Bazı durumlarda, tırmalama direğine kedi feromeni sürmek, isteksiz bir kedinin onu kullanmasına neden olabilir.
20. Sağlık ve Kişilik
Sağlığın ve mizacın birçok göstergesi vardır. Sağlıklı kedilerin, çok az akıntılı veya hiç akmayan parlak gözleri olmalı ve burun delikleri temiz olmalıdır. Göz akıntısı, hapşırma veya burun akıntısı solunum yolu enfeksiyonunu gösterebilir. Kedinin kulaklarının içi temiz olmalı ve herhangi bir akıntı olmamalıdır. Kulak kanalındaki siyah, katran benzeri bir akıntı genellikle kulak akarı istilasına işaret ederken, bir bakteri veya maya enfeksiyonu varsa kulak kanalında bir akıntı görülebilir. Ağız ve diş etleri pembe ve nemli olmalı, ülser veya yara izi olmamalıdır. Kedinin tüyü parlak olmalı ve tüy kaybı, kepek veya herhangi bir dış parazit belirtisi olmamalıdır. Kedinin çok zayıf olmaması veya göbeği sarkık olmaması (her iki durum da iç parazitlerin veya başka bir tıbbi bozukluğun varlığını gösterebilir) gerekir.
Davranış açısından, kedi insanlarla arkadaş canlısı ve rahat olmalıdır. Fiziksel olarak sağlıklı bir kedi yavrusu aktif, zeki, duyarlı ve oyuna katılmaya heveslidir. Sık sık kaçıp saklanan veya uyuşuk görünen ve normal göründüğünden daha fazla uyuyan bir kediye dikkat edin.
Sağlık sorunları olan bir kediyi sahiplenmeyi seçerseniz, kedinin bir an önce bir veteriner hekim tarafından görülmesi gerekeceğini bilin. Tedavi masrafları yüksek olabilir, ancak hastalıklar genellikle yeterli bakım ve sevgi dolu bir yuvayla iyileşir ve güzelleşir.
21. Veteriner Kontrolü
Yeni bir kedi veya yeni bir yavru kedi edindiğinizde, daha önceki aşıları, beslenmesi, parazit kontrolü ve aldığı tedavileri sorun. Herhangi bir yeni kedi, sizinle eve geldikten sonra mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir. Evde halihazırda başka kedileriniz varsa ve özellikle yeni gelen kedinin sağlık geçmişi bilinmiyorsa, veterinerinizin onu muayene etme şansı olana kadar yeni kediyi diğer kedilerinizden ayrı tutun. Sağlık geçmişi bilinmeyen kedilere, enfeksiyon ve kansere yatkın hale getirebilecek kedi lösemi virüsü (FeLV) ve kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) için test yapılmalıdır.
Veteriner hekiminiz ayrıca yeni kedinizi iç parazitler ve pireler, keneler ve uyuz gibi dış parazitler açısından da kontrol edecektir. Bu parazitler için etkili tedaviler sağlayabilir ve yeniden enfestasyonu önlemek için seçenekleri tartışabilir.
22. Aşılar
Aşılar, kedinizin ölümcül bulaşıcı hastalıklardan korunmasını sağlamanın en iyi yollarından biridir. Aşılar, kedinizin bağışıklık sistemini hastalığa neden olan belirli bir mikroorganizmanın istilasını önlemesine yardımcı olur. Aşılar, bağışıklık sistemine mikroorganizma gibi "görünen" ancak hastalığa neden olmayan antijenler içerir. Bir kediye aşı yapıldığında bağışıklık sistemi kalıcı bir koruyucu tepki oluşturur, bu nedenle kediniz daha sonra hastalığa neden olan mikroorganizmaya maruz kalırsa bağışıklık sistemi enfeksiyonu önlemek veya hastalığın şiddetini azaltmak için hazırlanır.
Karma aşı, kedinizi üç hastalığa karşı korur: Kedi Panlökopeni, Kedi viral Rinotrakeitisi ve Kedi Calicivirüsünün neden olduğu hastalık. Genellikle ilk karma aşı kediniz 6-8 haftalıkken yapılır. Aşı, yavru kedi 16-20 haftalık olana kadar 3-4 haftalık aralıklarla tekrarlanır. Bu ilk aşılama serisinden sonra, tekrarlar genellikle bir yıl sonra ve yılda bir yapılır. Fakat aşılar antikor seviyesine göre yapılması önerilir. Eğer kedinizde yeterli antikor var ise aşı ertelenebilir.
Kediniz ayrıca yasa gereği olarak kuduz virüsüne karşı aşılanmalıdır. Kediler bu aşıyı 8-12 haftalıkken (aşı türüne bağlı olarak), ardından bir yıl sonra tekrarlanır. Aşı her yıl tekrarlanır.
23. Kısırlaştırma ve Kastrasyon
Kediler genellikle 6 ay veya daha büyük yaşta kısırlaştırılır. Kısırlaştırma, dişi üreme organlarının (yumurtalıklar ve uterus) operasyonla alınmasıdır. Yavru alınmayacak tüm dişi kediler için önerilen bir prosedürdür. İstenmeyen gebelikleri önlemeye yardımcı olmanın yanı sıra, dişi bir kedinin üreme organlarını çıkarmak, kızgınlık döngüsüyle ilişkili davranışları (miyavlama ve huzursuzluk gibi) ortadan kaldırırken aynı zamanda meme kanseri riskini de büyük ölçüde azaltır.
Kastrasyon, erkek üreme organlarının (testisler) operasyonla çıkarılmasıdır. Kısırlaştırma, erkeğin bir dişiyi hamile bırakmasını engellemenin yanı sıra, saldırganlığın, idrar püskürtme ve keskin erkek idrar kokusunu azaltabilir.
Kedimin Hasta Olup Olmadığını ve Tedaviye İhtiyaç Duyduğunu Nasıl Anlarım?
Dengeli beslenme, aşılar ve bol miktarda sevgi ve ilgi sağlandığında bile kediler hastalanabilir. Hastalık belirtilerini erken fark ederek kedinizin uygun tedavi almasını sağlayabilirsiniz. Hasta bir kedinin derisi doğrudan hastalıktan etkilendiği için veya hasta bir kedi taramayı bırakabileceği için donuk ve düzensiz bir kıl örtüsüne sahip olabilir. Diğer hastalık belirtileri arasında iştahsızlık, devam eden kusma, ishal, burun veya göz akıntısı, hapşırma, kilo kaybı, idrar yapma zorluğu, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar, sık sık idrar yapmaya çalışma, aşırı su içme, sık veya seyrek idrara çıkma, nefes almada zorluk veya hızlı nefes alma, uyuşukluk ve/veya hızla görünen veya zamanla büyümeye devam eden herhangi bir şişlik. Bu belirtilerden herhangi birini görürseniz veya kedinizin sağlığı hakkında şüpheleriniz varsa veterinerinize başvurunuz.