Kedilerde yiyecekler veya çevresel faktörlere karşı gelişen alerjilerin teşhisi ve tedavisi oldukça zor olabilir. Kedilerde parlak kıl yapısı hoşa giden bir durumken kıl örtüsündeki kötü görüntü can sıkıcı olabilir. Beslenme yetersizlikleri, gıda veya çevresel alerjenler, parazitler, mantarlar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar kolay kopan kıllara (aşırı kıl dökülmesi), alopesi (kellik) gibi problemlerden açık yaralara kadar değişen deri problemlerine neden olur.
Kediler, gıdalarındaki besinlerin emilimi ve besleyiciliği tam olan kaliteli bir mama ile besleniyorsa deri problemlerinin sebebi gıda kaynaklı değildir. Eğer kedinizin sindirim sistem hastalıkları varsa, yetersiz ev yapımı yiyecekler veya insan yiyecekleri ile beslenirse kedinizde ishal, kusma veya deri problemlerine neden olabilir.
Kedilerde deri problemlerinin diğer bir nedeni de alerjilerdir ve teşhisi için çeşitli testler gerekir. Alerjik problemler diğer deri problemlerinden daha sık karşımıza çıkar. Alerjinin yiyeceklere, polenlere, ilaçlara veya diğer nedenlere bağlı olup olmadığı her zaman ayırt edilemeyebilir. Bazı kedilerin çevresel alerjenlerin neden olduğu alerjik dermatitise genetik yatkınlıkları (atopi) bulunur. Saf ırk kedilerdeki bu genetik yatkınlık diğer kedilere oranla daha yüksektir. Alerjilere pire ısırığı, polen gibi nedenler de neden olabilir fakat daha çok gıda alerjileri görülür. Çevredeki tozlar ve mamanın saklandığı yerdeki böcekler kuru mamayı kontamine edebilir. Kedinizin bunlara alerjisi olmadığı sürece alerji sağlık açısından sıkıntılı bir durum değildir.
Düzelme Hızlı Şekilde Gerçekleşmez
Kedinizin alerjisi varsa yapılacak tedavi bulguları hafifletmektir. Ancak bu durumun tamamen iyileşmesi beklenmemelidir. Alerjiler sonsuzdur. Artıp azalabilir fakat tamamen iyileşmezler. Veterineriniz alerji nedenini çözmenize yardımcı olacaktır. Gerekirse sizi bir dermatoloji uzmanına yönlendirir.
Kedinizin diyetinde yağ asidi eksikliği varsa esansiyel yağ asidi ilavesi yapmanız yardımcı olabilir. Balık yağında bulunan omega-3 ve tahıllarda bulunan omega-6 yağ asidi kombinasyonları düşük dozda antienflamatuar gibi davranır. Esansiyel yağları yenileyip derideki yangı moleküllerini azaltarak kedinizin kaşıntı eğiliminin daha az olmasını sağlar. Yağ asidi ilavesi yararlı olsa da kesin etkili değildir. Çok fazla yağ asidi, zararlı etkileri olduğundan diyete yağ asidi ilavesi için hekiminize başvurmalısınız.
Kediler hipoalerjenik mama ile beslendiğinde bazı deri problemleri düzelir. Bu tür mamalara E vitamini ve esansiyel yağ asitleri ilave edilmiştir. Kaşıntısı olan kedilerde bu tür mamalar tercih edilebilir. Olumlu yanıt almanız 7-30 gün sürebilir. Özel mamalar diğer mamalara göre daha pahalıdır. Bazı kediler için iyi gelseler de kıl dökülmesi olan ve alerjik reaksiyonlara genetik yatkınlığı olan kedilere fayda sağlamayabilir. Diyet değişikliğinden 30 gün sonra herhangi bir iyileşme görmezseniz hekiminize danışmalısınız.
Veteriner hekim alerjik reaksiyonun nedenini belirlemek için deri kazıntısı, alerji testleri uygulayabilir. Alerjen belirlendikten sonra tedavinin ilk şartı onu çevreden uzaklaştırmaktır.
Kedinizi ev yapımı yiyecekler ile beslemek istiyorsanız dikkat etmeniz gerekir. Evde hazırlanan yiyecekler diğer problemlere yol açmaması için dengeli ve eksiksiz hazırlanmış olmalıdır. Ev yemekleri iyi yapılırsa çok besleyici olabilir. Fakat mamayı bırakıp ev yemeklerine geçiş yapmadan önce kediniz için eksiksiz besin hazırladığınızdan emin olmak için kediler için profesyonel yemek tariflerine göz atmalısınız.