İştahsızlık ve ateş, sert ve şiş eklemler gibi semptomlar kedilerde klinik belirtileri arasındadır. Yılın sıcak aylarında bu belirtiler kedinizin kene tarafından ısırıldığını ve acil tedavi gerektiren ciddi bir hastalık geçirdiğini gösterebilir.
Keneler, larva aşamasından yetişkinliğine kadar gelişimlerinin belirli aşamalarında hayvanların kanıyla beslenmek zorundadır. Larvalar genç kenelere, genç keneler yetişkinlere dönüşürken kan ile beslenirler ve sonunda dişi keneler gelişmek ve yumurtlamak için kana ihtiyaç duyarlar. Kene konakçıya tutunduğu ve kanla beslenmeye başladığı zaman kenede bulunan patojenler konakçıya geçer ve hızlıca çoğalmaya başlar.
Dünya çapında 800’den fazla kene türü tanımlanmıştır, ancak yalnızca bir düzine kadar kene önemli kedi hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir. Lyme hastalığı kene kaynaklı hastalıklardan en çok bilinenlerden biridir. Bakteriyel bir hastalık olan Lyme hastalığının tedavisi ertelenirse eklem hasarına, kalp hasarına ve böbrek hastalıklarına neden olabilir. Neyse ki, kediler Lyme hastalığına karşı oldukça dirençlidir ve nadiren hastalık belirtileri gösterirler.
Kediler için daha önemli ve öldürücü olabilen kene kaynaklı birçok hastalık vardır. Hemobartonellosis, Cytauxzoonizis ve tularemi bunlardan birkaçıdır. Hemobartonellozis kedilerde eritrositleri (kırmızı kan hücreleri) istila ederek anemiye (kansızlık) neden olurlar. Cytauxzoonozis şiddetli anemi, ateş, halsizlik ve solunum güçlüğüyle seyredebilen bir diğer kene kaynaklı hastalıktır. Nispeten daha nadir görülen tularemi ise lenf yumrularını etkileyen ve apse oluşumuyla seyreden ateşli ölümcül bir hastalıktır. Bu klinik belirtilerden herhangi biri gözlenirse vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.
Kedilerde kene istilasını önlemek için çok çeşitli ilaçlar, tasmalar ve diğer ticari ürünler mevcuttur. Bu ürünler kedilerin ve insanların duyarlı olabileceği güçlü kimyasallar içerdiğinden veteriner hekime danışılmadan kullanılmamalıdırlar.
Kedi sahipleri özellikle kenelerin aktif olduğu yılın sıcak aylarında rutin olarak kedilerinin tüylerini taramalı ve kene, pire veya diğer dış parazitler yönünden aramalıdırlar. Bir kene görülmesi durumunda pens veya cımbız yardımıyla deriye en yakın olan kısımdan, sabit bir güç uygulayarak kene çıkarılmalıdır. Keneler insanlar içinde tehlikeli olduğundan mutlaka eldiven giyilmelidir. Çıkarılan kene bir şişe alkole atılıp sıkıca kapatılmalıdır.