Kedilerde kalp hastalıkları çoğunlukla orta yaşlı ve yaşlı kedilerde görülse de bazı yavru kedilerde doğmasal kalp hastalıklarına rastlanmaktadır. Bu doğumsal kalp hastalıkları nadirdir ve yavru kedilerin yalnızca %1-2’sinde görülür. Bu hastalıklar arasında en sık teşhis edilenler ventriküler septal defekt, patent duktus arteriozus ve mitral kapak displazisidir.
Kedilerde kalp, yaklaşık bir kayısı büyüklüğünde, göğüs kafesinde yer alan içi boş, kaslı bir organdır. Başlıca işlevleri (1) kanın artık ürünlerden (esas olarak karbondioksit) uzaklaştırılması ve (2) vücuda sürekli olarak tazelenmiş oksijenden zengin kan tedarikidir. Hem sol hem de sağ tarafta kanı toplayan birer kulakçık (atriyum) ve kanı pompalayan birer karıncık (ventrikül) vardır. İlk olarak, sağ atriyum vücuttan oksijeni tükenmiş kanı toplar ve dolduğunda onu sağ ventriküle iter. Oradan, pulmoner arter yoluyla akciğerlere pompalar, burada karbondioksit oksijen ile yenilenir. Kan daha sonra akciğerlerden sol atriyuma ve ardından sol ventriküle, oradan da aort yoluyla tüm vücuda pompalanır. Sağlıklı bir kedide dört kalp odası içten septum ile ayrılır ve kanın doğru yönde hareket etmesini sağlayan tek yönlü kapaklar vardır. En sık teşhis edilen doğmasal bozuklukların kalbin kapak yapısı ile veya septumdaki deliklerle ilgili sorunları içerdiği belirtilmektedir.
En yaygın olanı ventriküler septumdaki bir delik olan ventriküler septal defekttir. Ventriküler septum ventrikülleri ayıran ve kanın bu alt odalarda birinden diğerine geçişini (şant) engelleyen normalde sağlam bir doku bariyerdir. Bu durumun sonucunu iki ana faktör belirlemektedir. Biri deliğin boyutu, diğeri de iki ventrikül içindeki kan basıncındaki fark. Küçük bir ventriküler septal defektin önemli olmayacağını ve etkilenen yavru kedinin normal bir yaşam sürmesi ve gelişmesi beklenebilir. Ancak orta büyüklükte bir delik, ağız açık solunum ve egzersiz intolerans gibi klinik belirtiler oluşturmaya yetecek kadar kan dolaşımına neden olabilir. Delik yeterince büyükse kedi konjestif kalp yetmezliğine girebilir.
En sık görülen ikinci doğumsal kardiyak hastalık patent duktus arteriozustur. Doğumdan önce duktus adı verilen bir damar, fetüsün aortunu pulmoner arterine bağlayarak akciğerlere ulaşır. Normal bir yavru kedide bu arter, doğumdan sonraki 1-2 gün içinde kapanır. Ancak patent duktus arteriozusta arter açık kalır, bu da kalpten akciğerlerine aşırı kan geçişine neden olur. Bu durum potansiyel olarak kalp yetmezliğine yol açabilse de yavru kedi doğduktan sonraki birkaç ay içinde, hatta yavru kedi yeterince büyük ve sağlıklı olduğunu düşünürse daha erken ameliyatla düzeltilebilir.
Kedilerde sıklıkla teşhis edilen bir başka doğmasal kalp hastalığı mitral kapak displazisidir. Çoğunlukla genetik bir miras olan bu durumda mitral kapak işlevselliği azalmıştır ve sol atriyumdan sol ventriküle kan akışını düzenlemek olan önemli işlevini verimli bir şekilde yerine getiremez. Sonuçta kan sol atriyumda birikir. Egzersiz intolerans, kilo kaybı, kusma ve kan pıhtısı gelişme potansiyeli bu durumun sonuçları arasındadır.
Bu üç bozukluğun yanı sıra pulmoner stenoz, aortik stenoz ve diğer doğmasal kardiyak hastalıklar, belirgin bir klinik belirti göstermektedir. Bu hastalıklarda rutin bir muayene sırasında kalpte üfürüm sesinin varlığı fark edilir. Etkilenen bazı yavru kediler medikal tedaviye, bazı durumlarda cerrahi tedaviye olumlu yanıt vermesine rağmen, ciddi bir konjenital anomalinin prognozu genellikle zayıftır. Bununla birlikte, küçük kusurlar iyi tolere edilebilir, hatta normal bir yaşam süresine izin verebilir.