Hipertansiyon kedilerde nispeten yaygın ve sağlık için potansiyel ciddi bir tehdittir. Hipertansiyon, kedilerde görme yeteneği, böbrek aktivitesi veya kalp fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyen çeşitli bozukluklardan sorumlu olarak tehlikeli olabilir. Ayrıca, potansiyel olarak ölümcül altta yatan sistemik bir hastalığın varlığını da gösterebilir. Zamanında ve uygun takip ve tedavisiyle hipertansiyon, nedeni ne olursa olsun neredeyse her zaman yönetilebilir bir bozukluktur.
Kedilerde kan basıncı, insanlar için kullanılan yöntemlerle ölçülür. Yani, iki değer hesaba katılır; büyük olan kalp kasıldığında (sistolik basınç) kaydedilen arterlerdeki kan basıncı, ikincisi ise kalp kasılmaları arasında (dinlenme) daha düşük olan değerdir (diyastolik basınç). Normal insan kan basıncı 120/80 mmHg'dir. Kedilerde ise normal kan basıncı tipik olarak bundan daha yüksektir. Genel olarak, bir kedinin sistolik basıncının 160'ın altında olması istenir.
Bazen hipertansiyonun herhangi bir nedeni yoktur. Bu, primer hipertansiyon olarak adlandırılır. Primer hipertansiyon genellikle insanlarda teşhis edilir. Kedilerde nadirdir. Öte yandan, veteriner hekimlikte çoğunlukla altta yatan primer bir hastalığın sonucu oluşan sekonder hipertansiyon teşhis edilir. Bazen durum, bir kalp rahatsızlığı veya aşırı miktarda kortikosteroid üreten bir tümör veya epinefrin gibi belirli bir hormonlardan kaynaklanır. Bazı ilaçların kedilerde kan basıncında geçici bir artışa neden olması da mümkündür. Ancak vakaların büyük çoğunluğunda neden böbrek hastalığı veya daha az olarak da hipertiroidizmin ve diyabetin bir sonucudur. Cinsiyet veya ırk açısından kedi hipertansiyonu için bilinen bir yatkınlık yoktur, ancak yaş ile alakalıdır. Kediler yaşlandıkça hipertansiyon riski artar.
İlerlemiş sekonder hipertansiyonu olan kedilerde tipik olarak gözler (ani körlük veya retina kanaması), böbrekler (iştahsızlık, kilo kaybı, artan su tüketimi ve idrar yapma), nörolojik belirtiler (nöbetler, yönelim bozukluğu) ve kardiyovasküler sistem (nefes almada zorluk) gelişir.
Bir kediye hipertansiyon teşhisi konduğunda, nedenini belirlemek için kapsamlı bir muayene yapılmalıdır. Tedavide vazodilatatör ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlarla hipertansiyon çoğunlukla kontrol edilebilir, hatta altta yatan hastalık başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde geri döndürülebilir.