Veteriner nörobilimciler kedilerde şekillenen nörolojik hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde gün geçtikçe ilerleme kaydediyor olsalar da bazı durumlar gizemini korumaya devam etmektedir. Her yaştaki kediyi etkileyebilmekle birlikte başlangıcı en çok ergin kedilerde görülen bir bozukluk olan hiperestezi sendromunda da durum böyledir.
Klinik belirti sadece bir veya iki dakika süren tuhaf davranış periyodlarıdır. Bu periyotlar; uyuyan kedinizi sevmek için uzanırsınız, birdenbire kedi uyanır, kuyruğu seğirir, gözleri kocaman açılmıştır, göz bebekleri büyür, odaklanmış ve arka pençeleriyle kendini tırmalamaya başlar. Ardından, 20-30 saniye sonra kedi anormal davranışı aniden durdurur, yere uzanır ve uykuya geri döner".
Bu klinik tablodan farklı olarak hiperestezi sendromu, kedinin arka kısmındaki derinin dalgalanması şeklinde kendini gösterebilir. Diğer klinik belirtiler ise, salya artışı, tehditkar sesler çıkarma ve kontrolsüz idrar yapmaktır. Tam olarak nedeni bilinmese de bu davranışların epilepsi ile ilişkili olduğu, hiperestezi sendromu olan birçok kedinin bu ataklardan sonra nöbet geçirdiği gözlenmektedir.
Hiperestezi ile ilişkili bazı davranışsal belirtiler, bazen sinir sistemini, deriyi ve kasları etkileyen diğer bozukluklarda görülen klinik belirtilere benzer. Benzer belirtilere neden olabilen ağrılı omurga sorunları arasında artritis, sıkışmış sinirler veya kaymış diskler bulunur. Ayrıcı tanıda pire veya gıda alerjileri, mantar enfeksiyonları ve akarlar elimine edilmelidir. Bu tür bozuklukların varlığını kategorik olarak belirlemek ve elimine etmek, genel bir fiziksel ve nörolojik muayene, kan serum biyokimyası ve idrar analizleri, radyoloji ve belki de manyetik rezonans görüntüleme (MRI) dahil olmak üzere çeşitli teşhis aşamalarını gerektirecektir.
Hiperestezi sendromu teşhisi konan bir kedi için önerilen tedavi, muhtemelen hayvanın maruz kaldığı herhangi bir kaygıyı azaltmayı amaçlayan çevresel ve davranışsal bir düzenleme içerecektir. Örneğin, düzenli olarak planlanan beslenme zamanları ve oyun süreleri, güvensiz bir kedinin rahatlamasına ve egzersiz yapmasına yardımcı olabilir. Kediyi tahriş edebilecek veya aşırı uyarabilecek her türlü fiziksel aktiviteden, örneğin sırtını kaşımaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Bazı hastalar için kedinin ruh halini dengelemek için serotonin arttırıcı fenobarbital gibi bir anti-epileptik, steroidler veya bunların kombinasyonunu önerilebilir.
Sonuç olarak hiperestezi sendromu nispeten hafif bir medikal durumdur. Bu sendrom ölümcül değildir. Sendrom ortaya çıktıktan sonra çok fazla ilerlemez ve kaşıma bölgeleri enfeksiyona neden olmadıkça prognoz oldukça iyidir.