Solunum güçlüğü kendi başına bir hastalık olmayıp belki de yüzlerce kedi hastalığına eşlik eden önemli bir klinik belirtiyi tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.
Nefes alıp vermedeki bariz zorluğa ek olarak, solunum güçlüğü gösteren kediler çeşitli ilişkili klinik belirtiler gösterirler. Örneğin nefes alma hızları gözle görülür derecede hızlı olabilir. Ağzı açık olarak gürültülü nefes alıp verebilir ve sık sık öksürebilirler. Başlarını eğebilir, vücutlarını öne doğru uzatır, öğürüyor ve kusmak üzere gibi görünebilirler.
Solunum güçlüğü akut (birkaç saat içinde gelişebilir) veya kronik olabilir (haftalar veya aylar içinde şiddeti gelişebilir) ve giderek artabilir. Solunum güçlüğünün nedenleri çoğunlukla burun geçişlerindeki yabancı cisimleri, konjestif kalp yetmezliğini, akciğer tümörlerini veya diğer ciddi akciğer rahatsızlıklarını, aşırı mide sıvısını, göğüs yaralanmalarını, viral hastalıkları ve soluk borusuna takılan yabancı nesneleri içerir. Solunum güçlüğünün en yaygın üç nedeni astım, kalp yetmezliği ve akciğerleri çevreleyen boşlukta sıvı birikimidir.
Kalp yetmezliğinden kaynaklanan solunum güçlüğü yaşlı kedileri etkileme eğilimindedir. Astıma bağlı solunum güçlüğü her yaştan kediyi etkileyebilir. Aşırı kilolu kedilerde solunum güçlüğü daha hızlı yoğunlaşsa da obezitenin tek başına bir predispozisyon faktörü değildir.
Solunum güçlüğü bir hastalık değil klinik belirti olduğu için hastalığın ilerlemesi, soruna neden olan spesifik hastalık sürecine bağlıdır. Fakat nedeni ne olursa olsun, solunum güçlüğü belirtileri gösteren bir kedi, solunum problemi hemen tedavi edilmezse ölüm riski yüksektir. Bir kedinin rahat nefes alma yeteneğinde bir sorun belirlendiğinde hemen bir veterinere götürün. Solunum güçlüğüne neden olabilecek çok fazla hastalık var.